Vakmanschap blijft modern meesterschap

Landelijke dekking 30 jaar vakmanschap 24/7 inzetbaar in- en uitruim service ISO- en VCA gecertificeerd

Waar vind je ze nog? Moderne vakmensen. Mannen of vrouwen die bewust kiezen, of hebben gekozen, om iets moois te maken met hun handen. Gewoon omdat het in hun hart zit, niet denken maar doen! Het vak van vloeren leggen wordt door sommige klanten nog wel eens onderschat. Vooral nieuwe relaties staan wel eens met open mond te kijken naar de installatie van bijvoorbeeld harde vloeren.

Vakmanschap gaat vaak over de precisie van een tandarts en de scherpe ogen van bijvoorbeeld een timmerman. Of het ruimtelijk inzicht van een architect, want waar begin in je een ruimte? En dan het tempo van een marathonloper… niet te snel maar constant met een hoog tempo. 

The case for working with your hands.
Matthew Crawford schreef in 2011 het boek The case for working with your hands. De schrijver was eerst een topman van een denktank, maar hij werd uiteindelijk motorfietsenmonteur. Hij stelt dat mensen het gevoel hebben dat ze eigenlijk met hun werk nog maar weinig bijdragen aan de maatschappij. Wordt er gemeten wat ze dan wel leveren, dan blijkt dat het inderdaad maar heel weinig rendement oplevert.

Twijfelen aan het werk dat je doet.
Crawford ging daarom ook twijfelen aan het nut dat zijn werk had. En zo zijn er steeds meer mensen die zich eigenlijk afvragen waar ze mee bezig zijn en of het niet anders moet. Veel mensen veranderen daarom van baan en gaan iets doen waardoor ze wel direct resultaat zien. Ze dragen bij aan een groter geheel. Wie een motorfiets voor zijn neus krijgt die het niet meer doet, moet uit zien te vinden waar het euvel zit. Wie dat uit weet te vinden en de fiets weer repareert is creatief bezig en heeft daarna direct resultaat. Een dergelijk resultaat is in grotere ondernemingen nauwelijks meer te vinden, omdat veel mensen vaak deelgebieden behartigen en het grotere geheel helemaal niet meer zien.

Het wordt een uitdaging voor het bedrijfsleven om deze mensen te vinden maar vooral te behouden. Gelukkig heeft PVN al sinds jaar en dag een fantastische ploeg vakmensen aan het werk. We moeten voor de toekomst, net als veel andere branches, vissen in een vijver die steeds kleiner wordt. We investeren veel tijd en moeite in eigen kweek. O.a. door goede contacten en mensen met vakopleidingen. ‘Vakmanschap is meesterschap’ een mooie toekomst ligt voor ons.


Geplaatst op 29 maart 2013