Een adembenemende vloer

Landelijke dekking 30 jaar vakmanschap 24/7 inzetbaar in- en uitruim service ISO- en VCA gecertificeerd

Dit weekend crostte ik weer met wat vrienden in het bos (het is mij een raadsel waarom we het nog steeds mountainbiken noemen). Een van mijn fietsmaten snakte naar adem en ik vroeg hem wat er was. Hij had last van de pollen in de lucht en het bleek zijn jaarlijks terug kerende allergie te zijn. Ik was vergeten hoe erg ik het vroeger ook had, maar ik ben er gelukkig overheen gegroeid. Tijdens de koffie vertelde ik dat ik de dag ervoor op een verjaardag van een vriendin een oom van haar zag, die constant aan een zuurstoffles gebonden zat, door zwaar longemfyseem. En dat raakte me. Want hoe voelt het als je gewoonweg geen lucht meer krijgt?

Er is veel te doen over de luchtkwaliteit in gebouwen, zoals scholen en ouderenzorg. De lucht die we inademen is van grote invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Omdat we gemiddeld meer dan 90% van onze tijd binnen doorbrengen is een gezond binnenklimaat van groot belang. De aanwezigheid en de grootte van stofdeeltjes zijn bepalend voor de luchtkwaliteit en kunnen een directe oorzaak zijn van gezondheidsproblemen.

Onze industrie staat niet stil, en zeker niet bij dit onderwerp. Inmiddels heeft Desso een grote hit met de Airmaster, een tapijt dat fijnstof beter vasthoudt. Goed onderhoud is hierbij van essentieel belang, want het stof moet er wel uitgehaald worden. Ook fabrikant Modulyss heeft inmiddels de In Groove, met dezelfde specificaties.

Er zijn mensen die aan mij vragen wat ik zelf op de vloer heb liggen. Ik ben fan van linoleum, 100% natuurlijke grondstoffen en het gaat jarenlang mee. En al dat stof dan? Tja, met een druk gezin zie je dat al na één dag over de vloer heen dwarrelen. De oplossing: een keer per dag stofwissen en je houdt de lucht schoon. Ik geloof dat een geschikte vloer, maar vooral ook het juiste schoonmaak- en onderhoudsadvies, wel degelijk mee helpen bij een schoner binnenklimaat. En daar heb ik dan wel weer een goed gevoel bij!

Opmerking: De WHO heeft onomstotelijk aangetoond dat concentraties van fijnstof in de meeste steden van ontwikkelde landen een ernstige bedreiging vormen voor de volksgezondheid.


Geplaatst op 13 mei 2013