Eco vloeren uit zee….

Landelijke dekking 30 jaar vakmanschap 24/7 inzetbaar in- en uitruim service ISO- en VCA gecertificeerd

Afgelopen week ben ik op uitnodiging van tapijttegel fabrikant Modulyss® in het mooie Slovenië geweest. In de hoofdstad Ljubljana staat een unieke fabrikant die deel uitmaakt van één van de grootste garen producenten op de wereld. Ontwikkeld door Aquafil, Europese leider in PA 6 tapijtgarens. Econyl garen wordt gemaakt van post-industrieel en post-consumer afval dat afkomstig is van Aquafil’s eigen productieproces en dat van Modulyss®.

Denk dan aan garen voor kleding, de auto-industrie maar natuurlijk ook de tapijt-industrie. Het meest bijzondere aan deze fabriek is wel het feit dat ze niet de makkelijkste weg kiezen maar de zwaarste en de meest kostbare om hun basis grondstof te verkrijgen, namelijk een polymeergaren van nylon 6. In plaats van het te maken of te kopen van nieuwe grondstoffen gebruikt deze fabriek als basis grondstof gebruikte visnetten. De hele groep was stil toen de directeur vertelde hoeveel gebruikte visnetten in onze zeeën drijven. Simpelweg, omdat de vissers geld moeten betalen als ze hun versleten netten inleveren. Ze dumpen ze gewoon in zee. Deze enorme plastic soep is één van de grootste milieubedreigingen van onze tijd. De netten worden veelal door vrijwilligers uit zee gehaald en gelukkig ook door steeds meer visnet fabrikanten. Voordat deze netten geschikt zijn, worden ze letterlijk met de hand ontdaan van touw, vervuiling ed. daarna schoongemaakt en vervolgens in kleine stukken in een Extruder gestopt. En dan waar ze uiteindelijk met chemicaliën als basis polymeer worden gebruikt voor kilometers garen.

econyl_visnettenWat het zo bijzonder maakte waren de enorme hoeveelheden gebruikte visnetten die men daar al opgeslagen had liggen voor 1 week productie. Hallen vol! En dan te bedenken dat er nog oneindig veel ronddrijven of op de bodem liggen. Enorme ECO systemen worden hier door bedreigt.

Onze groep heeft letterlijk gezien hoe er van visnetten nieuw garen werd gemaakt. Alle processtappen mochten we bekijken. De eigenaar van ECONYL hoeft dit niet te doen. Het kost hem geld. Maar zijn diepgewortelde geloof in hergebruik van grondstoffen en dus een betere wereld maakt letterlijk, dat een afgedankt product iets nieuws oplevert. Ook Modulyss® draagt haar steentje bij door bij haar producten juist alleen ECONYL garen toe te passen.

 

 

 


Geplaatst op 15 september 2015