‘WAT HEBBIE NOU GELEERD…VAN DIE CORONA CRISIS?’

Landelijke dekking 30 jaar vakmanschap 24/7 inzetbaar in- en uitruim service ISO- en VCA gecertificeerd

Pfff… Een interessante vraag die best lastig te beantwoorden is. Het is meer: wat heb je nou ervaren van die Crisis? Het eerste antwoord dat in mij opkomt is: veerkracht! Onze maatschappij, de wereld, de mens, het gezin, onze gezondheid, ons zakendoen. Veel veerkracht. “Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Als er iets naars of verdrietigs gebeurt, kun je je knap beroerd voelen. Dat is normaal. Sterker nog: het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie”  Of volgens die encyclopedie-verkopers aan de deur: vermogen om de vorige stand weer in te nemen, nadat iets ingedrukt, uitgerekt enz. is geweest, elasticiteit: herstellingsvermogen van iemands gestel of gemoed.

 Zou best de lading kunnen dekken. Toch? Als ondernemer kreeg ik direct stress na de afkondiging van een pandemie. Wat nou als de handel compleet instort? Wat nou als de grootste economische crisis zich aandient in decennia? Wat nou als we failliet gaan? Wat nou als veel klanten failliet gaan?  En als mens spookte door mijn hoofd: ‘wat nou als mijn kinderen Corona krijgen‘ ? (Dit kregen ze trouwens ook). Wat nou als ik of mijn partner het zou krijgen? Wat nou als iemand van mijn familie of vrienden het krijgt? (Ook zij kregen het).

Naast de werkelijk zieke mensen en mensen die zijn overleden aan Corona, valt mij vooral de levenslust en drang naar ‘oplossen’ op. Bij de mens!  Bij mij. Bij mijn collega’s. Bij ons bedrijf. Bij onze bedrijven. Mijn natuurlijke bewustzijn naar ‘het glas is altijd halfvol of vol’ maakt dat ik met kracht naar onze toekomst kijk. Naar meer bewustzijn. In tijd maken. Tijd voor familie, naasten en onze leefwereld. Ondernemen vond ik (en vind ik nog steeds) een bruisende ervaring. Ik ben er niet slechter van geworden uiteindelijk. Ik heb gezien dat mensen van nature denken in oplossingen, in overleven, in het leven en dus in veerkracht.

Onze ondernemende onderneming is aangeslagen maar leeft. We hebben het toch druk gehad! Met héél veel werk. Heel ander werk. Compacter, kleiner, minder en juist intensiever. We grepen alles aan om maar te (over)leven. Even geen weelde en grootse klussen. Werken waar het maar kon en mocht.

En als apolitieke ondernemer moet ik ook alle lof geven aan onze overheid. Wat een groots gebaar om zonder dralen, snel en soepel geld over te maken. Heel veerkrachtig van ze. Een dik compliment.

Met frisse moed gaan wij verder. Projectvloeren Nederland leeft. En het werk leeft ook. ‘En de mens’ riep Ben Tiggelaar ooit. ‘Met respect voor andere overlevers & veerkrachtigen’ riep Jeroen nu. Wij zijn er nog! En om maar met het tegeltje van een nietzschzeggende man af te sluiten: ‘Er bestaan geen feiten alleen interpretaties’.


Geplaatst op 23 juni 2021