Waar willen ouderen wonen?

Landelijke dekking 30 jaar vakmanschap 24/7 inzetbaar in- en uitruim service ISO- en VCA gecertificeerd

 

Door Jeroen Croonen – directeur van Het Regelloket

Gebaseerd op een onderzoek in opdracht van Woonzorg Nederland door USP Marketing Consultancy op vier locaties in Nederland over de interesse bij bewoners om zelfstandig te wonen.

 

Scheiding in wonen en zorg: “Hoe nu verder?”

De aankondiging van de scheiding van wonen en zorg zorgt voor aardig wat vraagtekens voor de consument. Het is verwarrend en onbekend bij senioren en hun kinderen wat nu precies de gevolgen zijn van het niet meer in aanmerking komen voor een verzorgingshuis.

Maar waar willen ouderen zelf het liefst wonen?
Het merendeel antwoordt dat zij het liefst oud wil worden in hun eigen woning/omgeving. Een bekende plek vol herinneringen die voor hen vertrouwd voelt. Gewoon lekker thuis blijven wonen staat op nummer één.

 

Als er dan toch verhuisd moet worden, zijn de grootte en de ligging van hun nieuwe thuis erg belangrijk. Graag wordt er dan verhuisd naar een aanleunwoning of een andere “geborgen omgeving”.

Zo kan er naar eigen smaak worden ingevuld in hoeverre er behoefte is aan zorg. Er is dan genoeg privacy, maar er zijn ook genoeg  zorgmogelijkheden in de buurt. Op het verhuizen naar een zelfstandige woning in een (voormalig) verzorgingshuis wordt ook positief gereageerd door ongeveer een derde van de respondenten. Dit stijgt naar ongeveer de helft van de senioren bij een toenemende zorgbehoefte. Denk bij zorgbehoefte aan aanvullende diensten en activiteiten, bijvoorbeeld wassen en strijken, het bezorgen van maaltijden of het aanbieden van een boodschappendienst.

Meer dan de helft van de senioren geeft wel aan dat zij graag vrij willen zijn in de keuze van het afnemen van deze diensten. Ook het aanbieden van gezamenlijke activiteiten wordt door bijna de helft van de ouderen als belangrijk ervaren. Denk hierbij aan sport en beweging, samen koffie drinken, bridgen en andere gezelligheden.

Uit dit onderzoek blijkt dat slechts een derde van de kinderen met ouders boven de zeventig jaar mantelzorg zou kunnen en willen geven. Een seniorenwoning in een voormalig verzorgingshuis kan daarbij uitkomst bieden en de druk verlichten door het aanbieden van deze zorgmogelijkheden. Hier zegt iets meer dan een derde van de senioren toekomst in te zien.
De voordelen die zij opsommen zijn:

–          Aanwezigheid van zorg, maar toch een eigen plek.

–          Kleinere appartementen zijn makkelijker schoon te houden.

–          Gezelschap nabij, sociale controle, geen vereenzaming.

–          Veilig idee, er is altijd iemand in de buurt mocht er iets gebeuren.

De nadelen die zij noemen zijn:

–          De grootte van het appartement.

–          Gebrek aan privacy.

–          Slechte reputatie van verzorgingshuizen.

Het is duidelijk dat door de scheiding van wonen en zorg de markt iets moet gaan bedenken om de (toekomstige) senior keuze te kunnen laten maken in de combi van wonen en zorg. Die geborgen en veilige omgeving is heel belangrijk. Moeten we niet eens gaan nadenken over een goede naam, waarmee stigma’s geslecht worden?

Het Regelloket is speciaal ontwikkeld voor onze zorgklanten. Wij nemen uw werk uit handen en dragen zorg voor uw oude en nieuwe bewoners. Binnen 13 dagen regelen wij dat het appartement of de zorgkamer weer volledig is ingericht. Wij regelen de schilder, desgewenst de verhuizer, een klusjesman en installeren de nieuwe vloeren, gordijnen en zonwering.

Wilt u meer weten over het Regelloket klik hier.


Geplaatst op 16 juni 2014