Van oud naar nieuw… nee ik heb het niet over de jaarwisseling!

Landelijke dekking 30 jaar vakmanschap 24/7 inzetbaar in- en uitruim service ISO- en VCA gecertificeerd

Soms krab ik mezelf achter mijn oren als ik het zoveelste verhaal hoor over de ‘circulaire economie’. Of cradle to cradle. Of Breeam. Krachttermen waar menig order op wordt afgesloten en waar het afval of de oude producten bij ons op de hoek bij de vuilverbranding de lucht in gaan…

Hoe verrassend is het dan als je met een aantal collega’s op uitnodiging van Desso met eigen ogen kunt zien dat er nieuwe garen wordt gemaakt van oude visnetten, oud tapijt en zelfs van oude propellers. In het fraaie Slovenië zagen we met eigen ogen hoe ze bij ECONYL van restafval nieuw tapijtgaren maken. En dan niet een soort B-keus, nee ook nog eens de hoogste kwaliteit nylon. Het zogenaamde ‘Nylon 6”. Goed spul. Ik ben oprecht overtuigd van hun missie om de wereld op hun onderdeel beter te maken. Over 3 jaar willen ze 100% van hun productie uit afval hebben. En voor de goede orde, ECONYL zit in de top 3 garen makers van de wereld! Overigens  is het een Italiaans bedrijf  met vele vestigingen all over the world.

Ik raakte in gesprek met onze Italiaanse gastvrouw en  vroeg haar in vertrouwen wie nu hun grootste klant was in onze branche. Het bleek Desso te zijn voor Europa, maar ook Interface die wereldwijd hun grootste afnemer is. Ben ik toch trots op, dat deze Nederlandse bedrijven gewoon de daad bij de woord voegen. Wat kunnen wij doen vroeg ik haar vervolgens. Ze antwoordde;  you must bring all old carpet tiles to Desso en they will send it to us…. En dan op dat zingende Italiaanse toontje.

Daar had zij mij mooi te pakken, want ik moest met het schaamrood op mijn kaken bekennen dat wij nu nog veel oude tapijttegels waar we de oorsprong niet van kennen, ‘de lucht in sturen’. Ik heb dus direct een decreet uitgevaardigd in onze mini staat Projectvloeren Nederland dat we vanaf vandaag alle oude tapijttegels inleveren. Zodat ECONYL er iets nieuws van kan maken.

En wat is het leuk om met collega’s uit het vak te praten over dit vak, over de toekomst, over hoe we aan nieuwe vakmensen kunnen komen, hoe we meer moeten delen, wat onze zorgen zijn. Het valt me altijd weer op dat wij in een integere branche werken. En Ljubljana is echt een prachtige stad, zeer schoon, heel gastvrij. En werkelijk top vis restaurants waar je fantastisch vlees kunt eten. Cradle to cradle uiteraard. Desso bedankt! En maak je borst maar nat….


Geplaatst op 16 november 2017