LOFZANG AAN DE WERKMANNEN EH ….WERKHANDEN! *

Landelijke dekking 30 jaar vakmanschap 24/7 inzetbaar in- en uitruim service ISO- en VCA gecertificeerd

Onlangs zou en moest ik twee weken de planning overnemen bij Projectvloeren Nederland. Voor een collega die op een verlate zomervakantie ging. De baas zou het wel even voordoen. Dat heb ik geweten! Achter een dashboard zitten van meer dan 30 man op de werkvloer. Op zeer diverse klussen. Je voelt je net een luchtverkeersleider van Schiphol. De meeste vliegtuigen komen op tijd maar elke dag is er wel iets. ‘Een vertraging, bagage die zoek is, een zieke passagier, een kapotte kist… ‘Ons werk loopt dus ook elke dag anders. Leuk, uitdagend maar soms tergend irritant. Met aan de ander kant van de lijn een diversiteit aan klanten; begripvol, met compassie. Maar ook soms met Corona- korte lontjes. Lof ook aan onze Mike die de planning CUM LAUDE doet. Elke dag weer met een lach en soms een traan.

Maar wat vooral een lesje was; is de fenomenale inzet van onze vakmannen! Vakhanden eigenlijk. Als je op je ‘dashboard’ ziet hoeveel m2 er op een dag geïnstalleerd moet worden in zoveel verschillende omstandigheden; hartje Amsterdam, een gemeentehuis in Middelburg, een studentenhuis in Utrecht van 6 etages zonder lift, een zorg appartement met een medemens met een hoge dwarslaesie. En allemaal lukt het om de klus te klaren.

Ik werd weer eens met mijn dikke neus op de feiten gedrukt; de echte vakhanden zijn zo schaars geworden!  Maar vooral ook ondergewaardeerd. In praktisch elke branche. Hoe is het toch zover gekomen? Voer voor sociologen en antropologen? Ik weet het niet. Als ‘ wij ’ onze kinderen maar blijven opfokken dat ze minimaal een HBO diploma moet behalen omdat ze anders niet meedoen of een dikke boterham verdienen, zal het niet gaan veranderen, Bizar dat wij zonder te sputteren ( ik ook! ) wel een coach 135 euro per uur betalen, de junior IT specialist 95 euro per uur betalen,  of 250 euro aftikken per uur voor een jurist die een briefje schrijft voor een wanbetaler, maar geïrriteerd raken als we 47,50 euro per uur moeten betalen voor VAKHANDEN! Vakhanden die na hun school vaak meer dan 5 jaar in de praktijk moeten leren om pas ECHT die vakman te zijn. Zo lang duurt het om, in ons geval, een senior vloerenlegger te zijn. Dat is net zo lang als een tandarts doet over zijn opleiding. Ow ja, die vraagt wel iets meer voor een ‘kroon’ op zijn werk.

Laten we toch vooral weer meer ‘lofzingen’ samen. Over hoe mooi echt vakwerk is. Met je handen werken. Iets met je handen maken die door je hoofd worden aangestuurd! Weg met het verschil in status tussen een HBO en MJHW. Weg van het scherm, terug naar het ambacht. Wie die stap zet, krijgt complimenten. Allereerst van mij! 

Lees hier meer over het vakmanschap van Projectvloeren Nederland 


Geplaatst op 25 november 2020